Препоръки за кърменето и ползи от него за новороденото?
Кърменето важно начало!
03 Nov
0

Кърменето важно начало!

Posted By: Йордан ПРОЧЕТЕНА: 134

Препоръки за кърменето и ползи от него


На всякъде по света и всички световни организации насърчават кърменето и го определят като най-добрият начин да се осигури всичко необходимо за имунизирането и нормалния разстеж на бебето.

Всички здравни организации препоръчват изцяло през първото шест месечие, нормалното и  естествено кърмене, а след това бебенцето да се захранва допълнително. Кърмата е най-полезната храна за детето, както и за имунизацията му, поради това всички насърчават кърменето да продължи по възможност до края на първата година.

Ранното свикване и поставяне на бебето на гърдата е от много голямо значение за правилното му кърмене и за събирането на кърма от майката. В повечето болници това се прави непосредствено след раждането на детето, а други използват заместител като в последствие обричат нормалното кърменето до голяма степен.


Кърменето и ползите от него

Все още няма индустрия която да успее да възпроизведе лечебните свойства и вещества които се извличат от кърмата. В кърмата на майката се съдържат много имунни тела, които са създадени в организма и поради различни преболедувания. По тази причина те превръщат майчината кърма във своеобразна ваксина против многобройните инфекциозни заболявания. Майчиното мляко има антиалергични свойства поради това, че имунните тела спират чуждите белтъци, които са попаднали в организма на детето.


Препоръки за кърменето

Кърмата има вещества които подпомагат оформянето на лигавицата на детската храносмилателна система. Първите капки от коластрата стимулират пересталтиката на червата и способстват за незабавното отделяне на мекониума. Това на практика са първите екскременти на бебето, които в същност ако се задържат по-дълго в неговия организъм, ще увеличат риска от жълтеница.

Кърмата е коктейл от най-нужните за бебето вещества които освен, че му служат основно за храна, също така му осигуряват и много здраве и изграждат силен имунитет през целия етап на съзряване на детето.


Предимства от кърменето

Кърмата подсигурява и изгражда силна защита против различните носители на инфекции. Децата кърмени по-дълго, боледуват значително по-рядко и са по-имунизирани срещу инфекции на дихателните пътища и болести които се предават по въздушен или капков път. Основната причина е защитният слой, който кърмата има свойствата да образува като филм върху лигавицата на носоглътката поради оригването на бебето, след като се е нахранило.

При сученето от майчината гърда са необходими значително по-големи усилия, в сравнение с храненето от шише, за това мускулатурата на челюстите при бебетата които се кърмят е доста по-силна. Тогава се оформят по-добре и се развиват както трябва устните, лицевите кости и мускулите на детето. Правилно кърмените бебета също така, в по-рядки случаи се нуждаят от зъболекарска намеса.

При около 1/3 от децата които са кърмени в първите шест месеца от съзряването си, се намалява и опасността от затлъстяване и наднормени килограми след това в училище. Естественото кърмене се отразява и намалява в голяма степен опасността от диабет.

Майките които кърмят са по-устойчиви здравословно и успяват да се възстановят по-бързо след  като родят. По време на кърмене зърната на гърдите се стимулират и това довежда до по-бързото и лесно свиване на матката на жената до нейния нормален размер, което води до чувството на вътрешно задоволство и до голяма степен намаля риска от остеропороза, вагинални кръвотечения или злокачествени образувания.

Психологическият момент също е значим фактор произтичащ при кърменето, тогава се изгражда и най-голямата близост и връзка между детето и майката. При бебенцата които са кърмени, се срещат по-малко прояви на невротичност и по-лесно приспособяване към околните фактори.


Четири несериозни причини или опасения да не кърмите бебето си...

При проведено изследване се оказва, че има и бременни жени които не желаят да кърмят бебето си или имат колебания за това. Основните им мотиви са:

- кърма за новороденото няма да е достатъчна като количество;

- гърдите, а също и зърната им ще се разранят;

- гърдите им ще увиснат и по този начин формата на бюста им ще се развали;

- друга група не са запознати и не знаят за преимуществата на кърмата за новороденото.

От голяма полза за тези настоящи майки които имат притеснения или не са запознати с полезните свойства на кърмата е да се запишат на училища за бременни, или да поискат съвети и да разпитат по време на консултациите си.


Какво ще ви осигури добри резултати при кърменето

Наличието на мляко за кърмене се осигурява и гарантира от промените които настъпват в женския организъм, от бушуващите хормони и физиологическите промени по време на цялата бременност, както и след раждането. Още в началото при зараждането на плацентата, стартира действието си хормона пролактин, който веднага задвижва организма и той започва да произвежда кърма. Малко повече от 1 ден след раждането на детето "пролактина" е на най-високо ниво в организма, а продукцията на мляко е достигнало до образуването на коластра. Количеството на тази коластра е малко, защото бебчето към момента има малки нужди при храненето. Коластрата има невероятни качества и е безценна, и много богата на витамини храна за новороденото бебче.

Майката има не лесната задача да стимулира и също да поддържа млечните си жлези чрез кърменето. Всички бебета имат вродени инстинкти и рефлекси да умеят да сучат, но заедно с майката е необходимо да намерят синхрона помежду си по време на кърменето. Както споменахме в първите дни майка успява да отделя сравнително малко коластра, която се различава по състав от млякото при кърмене. След третият ден вече се е образувала така наречената преходна кърма, а след 14-15 ден е налице зрялата истинска кърма. Съдържанието и състава на кърмата се променят постоянно като основна причина за това са часът на кърмене, хранителните навици на майката, възрастта на бебето и продължителността на кърмене.

За да имате предостатъчно мляко, което да е богато на състав, пийте по около 2-3 литра разнообразни течности и приемайте допълнително по 600 до 800 калории, а при близнаци два пъти повече калории. Най-важното е да си почивате добре и да се чувствате спокойни, всичко останало като стрес, преумора и неприятности ще влиаят отрицателно при образуването на млякото за кърмене.

Времето необходимо за кърменето зависи колко силно смуче бебето и дали се е нахранило, но трябва да е в диапазона от 10 до максимум 40 минути. В началото е хубаво детето да суче и от двете гърди за по максимум 7-8 минути на гърда, за да се стимулира отделянето на млякото и при двете гърди, а периода между храненето да е 2-5 часа.


Приготовления за кърменето

Първото и най-важното нещо което майката е необходимо да реши е ще кърми ли бебето или ще го захранва със някакъв заместител. Гърдите трябва да се подготвят за кърмене още преди раждането около 35-та или 36-та гестационна седмица. Тогава кръвоснабдяването на гърдите нараства, а зърната се уголемяват и стават по-тъмни, горе-долу в порядъка на шестият месец жлезите вече са готови да извличат мляко.

Не бива да рискувате...

Зърната на гърдите след раждането са много чувствителни, а пикът на чувствителност е на 3-я ден след като родите бебето. Кърменето е възможно да се превърне от добър ритуал в кошмар, ако по гърдите са налице рагади. Ето защо от голямо значение е подготовката преди да родите - в последните 2 до 3 месеца преди раждането, като трябва да направите всичко възможно чувствителността на зърната да намалее и те да загрубеят.


Подгответе се за кърменето

Стриктната хигиена е от много голяма важност. Хубаво е сутрин и също така вечер с отлично почистени ръце, да нанасяте крем върху ареолите и зърната с въртеливи и нежни движения, втривайки леко в кожата и масажирайки. Избягвайте грубото обтриване на зърната, поради това че са много чувствителни и могат да предизвикат маточни контракции. При рискова бременност с налични усложнения, трябва да отложите поготовката на гърдите за кърмене за последният лунарен месец.

Как да се грижите за гърдите си след раждането

Преди да започнете да кърмите измивайте много добре ръцете и гърдите си, като не трябва ползвате ароматизирани сапуни защото бебетата не харесват силните и остри миризми. С помощта на преварена или минерална вода, леко и нежно измивайте зърната и ареолите от крема. Винаги почиствайте гърдите си след кърмене, защото се образуват корички и може да станат ранички след премахването им.


Един не само полезен, но и важен съвет

При наличието на повече кърма, за да намалите напрежението от гърдите си и за да ви е по-комфортно с помпа (в момента има голямо разнообразие) изцеждайте гърдите си до омекването им. Кърмата която сте изцедили съхранявайте във фризер или хладилник в специални торбички, като можете да я ползвате в по-късен етап.

Когато храните детето го слагайте и на двете си гърди, по този начин бебето ще се храни с най-гъстата и качествена кърма, а вие ще облекчавате гърдите си.

Стандартна поза при кърменето е - вие да сте седнали максимално удобно и да държите бебето, като главичката му лежи на вашата ръка. Детето е завъртяно настрани, като коремът му допира вашия, също така и ханша, рамото и ухото на бебето са в една линия. При необходимост можете да подложите възглавничка, за да нагласите главичката на детето срещу зърното ви.

В никакъв случай бебето не трябва да върти глава за да стигне гърдата ви, защото така то не може да суче правилно. Това е основното правило независимо от позата за кърмене която сте избрали.

Надяваме се всички тези съвети да са ви от полза, като извлечете тази информация която ви интересува.

Мисля, че до голяма степен сме успели да ви убедим, че кърменето на детето е от огромно значение за нормалното му по-нататъшно развитие и имунитет.


Видео с дрехи за кърмачки от Рени Фешън

ОЩЕ ПУБЛИКАЦИИ
КОМЕНТАРИ
НАПИШЕТЕ КОМЕНТАР

Изработка на онлайн магазин, оптимизация за google и дигитален маркетинг от www.WebIdeaBG.com